Tips voor verkopen

De eerste indruk is zeer belangrijk

Onze verkoopmakelaar heeft verkoop tips voor een snelle goede verkoop van uw woning. De eerste indruk is vaak doorslaggevend voor de gehele bezichtiging. Als u een woning heeft met een voortuin is het van belang om deze zo goed mogelijk te presenteren. Denk hierbij aan een opgeruimde oprit, gemaaid gras en schone ramen. 

Potentiële kopers rijden vaak eerst langs uw woning.

Woningzoekenden kijken niet alleen op het internet naar de juiste woning, maar rijden ook vaak door buurten en straten om zo een goed gevoel te krijgen over de omgeving. Onze makelaar doet veel aankopen en heeft hierdoor een frisse en deskundige kijk op uw toekomstige droomwoning. Ook kijkt hij naar dingen waar een koper niet naar kijkt, zoals bouwkundige aspecten. Gaat u uw woning verkopen dan zal de makelaar u adviseren welke dingen verbeterd dienen te worden alvorens de woning wordt aangeboden op Funda. 

Hoe komt de buurt op potentiële kopers over?

Kopers kijken naar diverse punten in de omgeving van uw woning. U kunt dan denken aan: zijn er genoeg parkeerplekken en hoe is de bereikbaarheid. Ook willen kopers weten wat er in de directe omgeving allemaal aanwezig is. Bijvoorbeeld: scholen, openbaar vervoer, dagelijkse boodschappen, enzovoorts. De makelaar maakt er veel werk van om in de verkoop advertentie de buurt zo goed mogelijk uiteen te zetten zodat potentiële kopers een goed beeld krijgen van de omgeving. Bij de bezichtigingen nemen wij ook ruim de tijd om alles goed te vertellen tegen de kijkers. Over de buurt, de omgeving, de gezinnen die er wonen etc.

Wat vind je van de voortuin?

De voortuin is eigenlijk uw visitekaartje. Maai het gras, snoei de bomen en spuit de stoep netjes schoon. Verzakte tegels of bestrating weer recht leggen en verwijder indien al het onkruid.  

De tuin van de buren

De tuin van de buren is eigenlijk net zo belangrijk als uw eigen voortuin. Als er kopers komen en er staan veel fietsen, brommers, autobanden enzovoorts gaan de kopers er eigenlijk meteen van uit dat de mensen die direct naast u wonen nog wel eens voor overlast kunnen zorgen. Ons advies in deze situatie luidt als volgt: ga in overleg met uw buren en probeer uit te leggen dat dit niet bevorderlijk is voor de verkoop van uw woning. In deze situatie kan de makelaar u helpen.

De entree/ hal opgeruimd netjes

Kopers komen binnen in de entree/ hal en deze dient geordend en opgeruimd te zijn om een zo ruim mogelijke indruk te geven. Deze indruk van de hal, die niet vol hangt met te veel jassen op de kapstok en diverse schoenen op de grond, geeft de potentiële kopers geen afleiding van de hal.;

Tip: ruim zoveel mogelijk jassen en schoenen op, verwijder foto’s en schilderijen.

Licht

Bij de meeste woningen is de hal wat donker. Soms hangen er gordijnen voor de voordeur, of zit er folie op het raam geplakt. Probeer zoveel mogelijk licht te creëren door alles zoveel mogelijk open te laten.

Lekker ruiken

Heeft u als verkoper huisdieren is het verstandig om drinkbakken, kattenbakken en/of andere spullen die bij een huisdier horen te verwijderen. De mogelijkheid bestaat dat de kopers een allergie hebben en dat ze tijdens de bezichtiging een vervelende allergische reactie krijgen. U maakt een goede indruk als de woning schoon is en lekker ruikt bij binnenkomst.

Toegang meterkast

De meterkast is vaak een verzameling van bedrading, schoenen, vlaggenmast en diverse kleine spullen;

Tip: zorg ervoor dat de meterkast leeg en opgeruimd is en alle los hangende bedrading bij elkaar zijn gebonden. De meterkast heeft meerdere groepen en ter verduidelijking is het gemakkelijk dat er een groepen omschrijving in de meterkast aanwezig is.

De Toiletruimte schoon en netjes

Toiletruimte dient schoon, fris, en opgeruimd te zijn.

Tip: Als in uw toiletruimte een prachtige foto collage hangt en vol staat met privé spullen, verwijder deze spullen en probeer de muren in een neutrale kleur te schilderen. Mochten er dingen los zitten, toiletbril, toiletpapierhouder, schakelaars enz. is het raadzaam deze allemaal vast te zetten. Het toilet mag een neutrale ruimte zijn en niet een eyecatcher. Dit leidt af en is niet wenselijk. Tijdens bezichtigingen behoort de toiletbril dicht te zijn.

Verlichting 

Verlichting/ licht is tijdens de bezichtiging belangrijk. Als het donker, somber weer is moet de makelaar uw woning goed kunnen laten zien aan de kopers en daar is goede verlichting een vereiste. 

De trapopgang naar eerste of tweede verdieping

Meestal komt u in de entree/ hal de trapopgang tegen. Deze dient schoon en leeg te zijn en de wanden zo min mogelijk met schilderijen en/of foto’s behangen zijn. Ook komt het voor dat in de woonkamer een trap is gesitueerd. Is dit de situatie, zorg er dan voor dat deze vrij van spullen is.

Trap/ Schoon en onderhouden 

Ook de trap moet schoon zijn. De randen verdienen aandacht. Als er beschadigingen zijn, of er zijn scheuren tussen de wand en de trap, zorg er dan voor dat deze zijn dichtgemaakt.

Vloerbedekking 

Sommige trappen zijn bekleed met vloerbedekking als er vlekken in zitten of deze is versleten zijn er een paar goede oplossingen. Oplossing één laat een reinigingsbedrijf komen en vraag of deze de trap nog kan reinigen. Oplossing twee als de vloerbedekking versleten is kunt u overwegen deze te verwijderen en de trap te gaan schilderen, of u vervangt deze. En er zijn natuurlijk ook creatievere oplossingen. U vraagt uw verkopende makelaar een offerte op te vragen voor een traprenovatie. Of een offerte te laten opstellen voor nieuw te bekleden. Er zijn hier creatieve en goede oplossingen voor die u kunt vragen aan uw verkopende makelaar.   Mendes Makelaardij houdt van creatieve oplossingen die slim, doordacht en voor u opmaat zijn gemaakt. Wij maken voor u een totaal verkooppakket waar alle details in omschreven staan en u het goede en vertrouwde gevoel geeft dat uw verkoop in goede handen is. 

Leuningen 

Als er leuningen aanwezig zijn behoren deze vast te zitten en schoon te zijn. Mocht de leuning loszitten, geeft dit direct een gevoel van twijfel bij de koper.  

Woonkamer is belangrijk voor het huiselijk gevoel

De woonkamer is het centrum van de woning. Het is van belang dat deze overzichtelijk is met veel licht inval. Het huislijk gevoel is voor potentiële kopers van groot belang. Hun gevoel is een groot onderdeel van de beslissing om wel of niet een bieding te doen op uw woning.  Als de woonkamer te volstaat en de ruimte komt daarom niet tot z’n recht, hebben kopers het idee dat het gauw te klein is  en haken dan gevoelsmatig af. Het mag zelfs aan de lege kant zijn. Kopers kunnen zelf bedenken waar ze hun eigen spullen neer willen zetten en zijn vaak in hun hoofd al bezig met het inrichten.

Ramen schoon 

Voor dat de kopers komen is het verstandig om alle ramen schoon te maken. De meeste woningen hebben aan de achterzijde een grote raampartij, openslaande deuren of een schuifpui. Met veel lichtinval is al snel te zien dat de woning grondig schoon is.

Persoonlijke foto’s 

Om de bezichtiging zo neutraal mogelijk te houden, verzoeken wij de verkopers altijd om persoonlijke foto’s te verwijderen. De reden dat wij dit vragen is de volgende: de woning verdient de volledige aandacht. 

Sfeer 

Huislijkheid, gezelligheid, rustige kleuren, een bloemetje, fruitmand, maken een woning gezellig.   Het is essentieel dat de leefbaarheid te voelen is.

De Trapkast 

Bij de meeste woningen is er een trapkast aanwezig. Deze wordt natuurlijk goed gebruikt als    provisiekast en andere spullen. Als u zelf ook een trapkast heeft, orden deze en zorg er voor dat deze ruimtelijk, overzichtelijk en opgeruimd is. De kopers krijgen een goede en ruimtelijke indruk als deze minimaal gebruikt wordt.

Verlichting trapkast

Zodra de trapkast geordend is en er staan niet al te veel spullen in, zorg er dan voor dat de verlichting goed is. Denk hier aan een lamp die voldoende licht geeft.

De keuken 

De keuken is niet alleen een plek in de woning waar we het eten klaar maken maar waar de hygiëne belangrijk is. De keuken dient schoon, opgeruimd en zo leeg mogelijk te zijn. Kopers zijn kritisch over de keuken: is deze nog wel goed genoeg, gaan zij deze keuken nog gebruiken? Als een keuken verouderd is zijn daar diverse manieren voor om deze toch representatief te maken. U kunt bijvoorbeeld denken aan de keuken te laten wrappen en/of de kastdeurtjes te laten overspuiten, om zo de toekomstige kopers toch een goede indruk te geven.

Keuken apparatuur

De keuken apparatuur dient schoon, fris en zonder vingerafdrukken te zijn. Als de keukenapparatuur tegen u aan glimt geeft dit bij de kopers een goed gevoel over de huidige bewoners en zegt dit vaak ook iets over de hygiëne en zorg voor de woning. Vaak tijdens een bezichtiging wordt er gekeken naar de gaspitten, combi-oven, koelkast, vaatwasser. De combi-oven en de vaatwasser worden vaak vergeten. Ons advies is daarom dan ook: Alles leeg en schoon, voor dat de kopers komen bezichtigen.   

Afzuigkap 

De roosters in een afzuigkap moeten schoon en vet vrij zijn. Als er verlichting in de afzuigkap zit moet dit werkend zijn. 

Kastjes 

Kopers zijn vrij tijdens een bezichtiging om te kijken in de keukenkastjes. Zorg er voor dat er niet te veel spullen in staan.

Tip: als de keuken wordt opgeruimd maak dan ook de binnenkant van de keukenkastjes schoon om ook hier wederom een frisse en schone indruk achter te laten bij de kopers.  

Hang en sluitwerk 

Loop alle deurtjes na of deze nog goed functionerend zijn. Als alles goed functioneert geeft dat een verzorgde indruk aan de koper. Mocht u zelf niet zo handig zijn, vraag dan advies aan uw verkopende makelaar. De verkopend makelaar werkt samen met diverse partijen om dit goed op te lossen.

Tips voor een bezichtiging:

De keuken dient schoon, fris, niet te veel op het werkblad hebben staan en de spoelbak moet schoon zijn. Voordat de bezichtigingen van start gaan controleert u de koelkast, vaatwasser, combi-oven of deze schoon zijn en lekker ruiken. En tenslotte: hang een schone handdoek en theedoek op. 

De Garage 

Als u een garage heeft bij de woning is deze eigenlijk bedoeld voor de auto. Maar we begrijpen dat niet iedereen zijn bolide binnen wil zetten en daarom dan ook deze praktische bergruimte gebruikt voor andere doeleinden. Het is dan ook verstandig om de ruimte zo goed mogelijk tot z’n recht te laten komen. U kunt dan denken aan de ruimte zo overzichtelijk mogelijk in te delen, zodat de kopers hier hun eigen invulling aan kunnen geven. Denk hier bijvoorbeeld aan als u een stellingkast heeft deze met dezelfde plastic bakken samen te stellen en het aantal fietsen terug te brengen. Kopers willen een ruimte zien en zelf in hun gedachte gaan gebruiken. Daarom is het raadzaam om de garage zo leeg mogelijk op te leveren en zorg te dragen dat de verlichting goed werkt. Heeft u te veel overbodige spullen, denk dan aan een tijdelijke opslagruimte.

Garagedeur

Heeft uw garage een kiep/kanteldeur, openslaande deuren of een elektrische deur, zorg er voor dat deze gemakkelijk open en dicht gaat. Bij een elektrische deur moet de afstandsbediening klaar liggen. Bij de elektrische deur vinden kopers het belangrijk om te weten hoe oud de deur is en/ of deze wel eens gebreken heeft vertoond. 

Garage vloer

Het is een goede keuze de garagevloer te vegen en eventueel te dweilen. Maar als u een betonvloer heeft met olievlekken is het raadzaam deze met betonverf te schilderen om ook hier een verzorgde indruk achter te laten. Dit is een goede en goedkope oplossing met een geweldig resultaat.  

Overkapping of Serre

Het buiten leven is voor veel kopers belangrijk. Bij sommige woningen is er een overkapping/ serre geplaatst met veel glas en zodoende een extra tuinkamer gerealiseerd. Zorg er voor dat alle raampartijen schoon zijn en dat er niet te veel persoonlijke spullen in staan. Deze ruimte wordt ook vaak gebuikt als rookruimte. Het is niet verstandig als daar een rooklucht hangt. Maak deze extra ruimte een ware toevoeging aan zowel de woning als de tuin. 

Tuin en onderhoud

Als uw woning een mooie tuin heeft, zorg dan voor een gezellige indruk met bijvoorbeeld een tuinset. Een verzorgde tuin die onderhoud heeft gehad komt goed en verzorgd over op de kopers. Heeft u een tuin waar het onderhoud nog gedaan moet worden, kunnen kopers gaan denken dat dit veel werk is en hij daar geen tijd voor wil of kan maken. 

De Slaapkamer(s)

De slaapkamer is normaal gesproken alleen voor u als verkoper. Maar als u uw woning gaat verkopen moet u er bewust van zijn dat uw slaapkamer op diverse woning websites komt te staan. Realiseer dat uw slaapkamer zo neutraal en met zo min mogelijk privé spullen gepresenteerd wordt. Tijdens de bezichtiging van de slaapkamer is het belangrijk dat uw slaapkamer schoon en fris ruikt. 

Spullen onder het bed en dekbed

Als de slaapkamer op de eerste verdieping is gesitueerd komt het wel eens voor dat u onder het bed kunt kijken. Voordat er een bezichtiging plaats vindt is het essentieel dat er geen extra spullen/ kleding onder het dekbed liggen. Zet ruim van te voren een raam open om een lekkere frisse slaapkamer te presenteren.  

Neutrale kleuren 

Bij kinderkamers is de kleurstelling vaak blauw of roze. Probeer de kamer zo rustig mogelijk te houden. Om een zo rustig mogelijk beeld te geven is het verstandig ook naar het dekbed overtrek te kijken.

De Badkamer 

De badkamer mag best een eye-catcher zijn. Voor u als verkoper is de badkamer meer dan alleen een ruimte waar u zich opfrist. Voor de verkoper is dat ook het geval, maar deze kijkt met andere ogen naar uw badkamer. Voor de koper is het belangrijk: hoe oud is de badkamer, is de badkamer praktisch ingedeeld, is deze goed onderhouden en vooral is deze schoon? Met onderhoud kunt u bijvoorbeeld denken: zijn de kitranden nog goed en schoon, zijn er badkamer schimmels aanwezig, functioneren de kranen, en als er een ventilatie systeem aanwezig is werkt deze na behoren? Als u een verouderde badkamer heeft is het in sommige gevallen raadzaam om een foto animatie te maken van wat het nu is en wat ervan gemaakt kan worden. 

Overige spullen in de badkamer 

Wasmanden, tandenborstels, tubes, droogrekken, flessen shampoo en zeep willen we eigenlijk zo min mogelijk in de badkamer zien tijdens de bezichtigingen. Wat we wel graag zien zijn schone handdoeken en dat de badkamer schoon, fris en goed geventileerd is. Houd er rekening mee dat kopers ook in de lades van het badkamermeubel kunnen kijken. 

Badkamer spiegels

Badkamer spiegels zijn een belangrijk item in de badkamer. Als de spiegel beschadigd is of de spiegel begint te verweren en/of de verlichting doet het niet meer in de spiegel is het overwegen waard deze te vervangen. 

Badkamer radiator 

De radiator hangt in een vochtige ruimte waar ook na verloop van tijd de radiator kan gaan roesten. Als er roestplekken zijn en deze zijn in een beginstadium, is dit te verhelpen met de plekjes te schilderen. Als de radiator in een slechte staat is, is het zeker het overwegen waard de radiator te vervangen.  

Schimmel aan het plafond 

Door slechte ventilatie komt het wel eens voor dat er schimmelvorming plaats vindt op wanden en het plafond. Er zijn diverse schoonmaak producten die dit kunnen verhelpen en als dit niet meer lukt is schilderen een goede oplossing.

Ventilatie

Tegenwoordig hebben de meeste woningen een mechanische ventilatie die te bedienen is in de keuken of in de badkamer. De mechanische installatie heeft ook onderhoud nodig en dit gebeurt vaak gelijktijdig met het onderhoud van de cv-ketel. Mocht de mechanische installatie te veel geluid maken is dit vaak het gevolg van slecht onderhoud. Er zijn ook oudere woningen die geen mechanische ventilatiesysteem hebben en worden dan geventileerd door bijvoorbeeld natuurlijke ventilatie of een raam dat open gezet kan worden. 

Conclusie:

De badkamer moet hoe modern of gedateerd deze dan ook is schoon zijn! Vraag bij twijfel de verkopende makelaar voor advies over onderhoud of verbeteringen. 

Zolderruimte/ slaapkamer

Zolders zijn er in vele opstellingen en maatvoeringen. Als u er een vierde slaapkamer van gemaakt heeft geldt hier hetzelfde advies als onder het onderwerp slaapkamer. Maar als u de zolder gebruikt als speelkamer/ computer en/of fitnesruimte, is het verstandig deze ruimte zo goed mogelijk tot z’n recht te laten komen door zoveel mogelijk spullen tijdelijk op te slaan. Ook als u knieschotten heeft haal de spullen weg omdat de koper daar achter wil kijken hoeveel opbergruimte er achter zit.

CV-installatie op zolder

Als er een cv-installatie aanwezig is, is deze vaak geplaatst op zolder. Zorg ervoor dat de cv-installatie onderhoud heeft gehad vóór de bezichtigingen. Wat belangrijk is, is dat er een brandmelder/ koolmonoxidemelder is geplaatst in de directe omgeving van de cv-installatie.

Tot slot:

Een woning die onderhouden is verkoopt makkelijker en geeft de koper een beter gevoel. Tijdens de opname van de woning kunnen we klein onderhoud/ beschadigingen tegenkomen die verstandig zijn op te pakken voordat de woning in de verkoop gaat. Mendes Makelaardij heeft een groot netwerk en gaat met u, indien nodig, overleggen wat verstandig is om te doen om zo het beste resultaat te realiseren voor u. schroom niet om advies te vragen, wij staan voor u klaar.

Mendes Makelaardij is van mening dat er voor elk probleem een oplossing is en geeft ook advies op maat.