Echtscheiding

en een koopwoning

Een scheiding is vaak onverwacht en roept veel vragen op. Uw heeft samen een woning gekocht en deze is gefinancierd met een hypotheek, hoe gaat u daarmee om en of blijf een van de twee eigenaren in de woning of zoekt u allebei een andere woning. Gaat u huren of kopen? Allemaal vragen die opeens op komen in een al moeilijke situatie.

Financieel advies bij scheiden en de juridische stappen.

De financieel adviseur werkt nauw samen met een advocaat en een mediator die beiden gespecialiseerd zijn in de juridische stappen. 

De financieel adviseur bespreekt met u beiden wat de mogelijkheden zijn en kijkt naar de financiële situatie. Ook legt zij uit wat de fiscale gevolgen zijn m.b.t. het schenkingsrecht en overgangsrecht huidige hypotheek.

De woning kan niet door een van de eigenaren worden overgenomen.

Vaak wordt er beide inkomsten gebruikt om de hypotheek te kunnen dragen.

In deze situatie komt het dus ook voor dat geen van beide de woning kan aanhouden en deze dient verkocht te worden.  Voordat de makelaar gaat beginnen worden er goede afspraken gemaakt en deze worden ook op schrift gezet om zo de spel regels voor beide verkopers duidelijk te hebben en te houden. 

De overwaarde gebruiken van de huidige woning. 

Tijdens de verkoop komt het vaak voor dat er overwaarde uit de woning komt. De financieel adviseur legt u duidelijk en transparant uit waar u rekening mee moet houden, denk hierbij aan de schenkbelasting.

Vraag naar de mogelijkheden bij de financieel adviseur. 

De financieel adviseur kijkt met u mee en probeert u en uw (ex) partner zoveel mogelijk te ontzorgen op dit gebied. Vraag naar de mogelijkheden.